ARASTT

 

Artist Residence a Sculpture to Transform

 

De Warande Turnhout

In 2004 realiseerde Hans Wuyts het werk ‘Artist’s residence I’, een sculptuur als aankondiging voor het nieuwe Spoor-Noord park in Antwerpen. De titel ‘Artist’s residence I’ refereerde eerder naar de conceptuele context dan naar zijn uiteindelijke bestemming: een residentie voor kunstenaars.  Na twee jaar werd deze sculptuur gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe infrastructuur van het park.

In 2008 heeft Hans Wuyts een projectvoorstel ontworpen om een permanente sculptuur te integreren in het park Spoor-Noord in Antwerpen. Dit nieuw ontwerp zal meer mogelijkheden bieden voor het effectief gebruik van de ruimtelijke sculptuur. Het moest in eerste instantie een architecturale sculptuur zijn die een artistieke en sociale gebruikersfunctie heeft.

Antwerpen heeft een sterke sociale kunstenaarswerking; men kan bijvoorbeeld denken aan de werking van Factor 44, Scheld’apen, de verschillende collectieven …. Wuyts gelooft heel sterk in de ondergrondse maar evenzeer effectieve werking van zulke initiatieven omdat ze een andere perceptie tonen ten aanzien van de mogelijkheden in kunst. Indien een onderzoek of eindresultaat niet zo direct een plaats kan vinden in een museum, kunsthal of galerie, biedt dit werk een draagvlak aan.

De sculptuur werd voorgesteld aan de stad Antwerpen in het project   ‘Exhibition in a matchbox’ ( zie "Artist Residence II" ). De stad Antwerpen verleende tot nog toe geen toestemming om de sculptuur te realiseren.

De Warande in Turnhout was zeer geïnteresseerd om dit project mee te ondersteunen. De sculptuur ARASTT is geplaatst op het dak van De Warande, vastgehecht aan de muur van het cultuurhuis.

De sculptuur is gebaseerd op een lege doos, het best vergelijkbaar met een luciferdoosje waarin verschillende existenties zijn ingebouwd die kunnen verschuiven en zo van vorm en functie transformeren. De sculptuur biedt een minimale basisruimte die volop benut kan worden. Het moest mogelijk zijn om deze residentie radicaal te laten transformeren of de basisstructuur ervan te wijzigen. Hierdoor kon de participerende kunstenaar de sculptuur waarin hij werkt en woont letterlijk naar zijn hand zetten en de binnen- en buitenruimten totaal wijzigen en aanpassen tot zijn werk letterlijk ‘plaatsneemt’.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now

ARASTT buitenkant sculptuur hoogte 7m, breedte 6m, diepte 6m.